Artikel indebuurt.nl: Café Het Oude Huis

Als je het café binnenstapt, ga je een eeuw terug in de tijd. Café Het Oude Huis, beter bekend als het oudste café van Apeldoorn, is nu 149 jaar oud, en heeft sinds 1 januari een nieuwe eigenaar. Na tien jaar nam Ronald Bouwmeester (56) het stokje over van voormalig eigenaar Jeroen Fremouw.

Als je het café binnenstapt, ga je een eeuw terug in de tijd. Café Het Oude Huis, beter bekend als het oudste café van Apeldoorn, is nu 149 jaar oud, en heeft sinds 1 januari een nieuwe eigenaar. Na tien jaar nam Ronald Bouwmeester (56) het stokje over van voormalig eigenaar Jeroen Fremouw.

Na bijna twee jaar in het café aan de Deventerstraat gewerkt te hebben, hoorde Ronald dat Fremouw alles te koop zette en naar Spanje wilde verhuizen. “Ik heb altijd wel in mijn achterhoofd gehad van ‘Goh, ik wil nog wel eens een keer wat voor mijzelf doen’. In september kwam dit op mijn pad. Samen met Jeroen ben ik eruit gekomen om de zaak over te nemen.”

Het zit in je bloed

Al sinds zijn 18e werkte Ronald, naast zijn vaste baan, een aantal dagen per week in de horeca. “Ik kwam net van school af en ben toen bij de Cantharel gaan werken. Later ben ik hier in het centrum beland en heb ik bij De Paris en op het Caterplein gewerkt.” Dat de horeca in zijn bloed zit, kan je dus wel zeggen. Na 28 jaar in de transport gewerkt te hebben maakte hij dan ook de keuze om ontslag te nemen en fulltime in de horeca te gaan werken.

Ik hoef het wiel niet nog een keer uit te vinden, Ronald Bouwmeester

Veranderingen zijn niet nodig

Als het aan Ronald ligt, komen er weinig veranderingen voor het café. “Eerst wil ik het terras aanpakken, dat vind ik wat donker lijken. Het terrasdoek moet vervangen worden, dat is zwart en een beetje op. Dus daar ga ik de komende maanden mee aan de gang”, vertelt hij.

Ook zijn er plannen om meer bekendheid te creëren via sociale media. “We hebben nu geen website bijvoorbeeld, dus ik vind dat dat wel bij deze tijd hoort. Mijn jongste zoon heeft Tiktok, dus als we op zaterdag achter de bar staan maken we filmpjes.” Voor de rest hobbelt het café zo door, volgens Ronald: “Ik hoef het wiel niet nog een keer uit te vinden, het loopt hartstikke goed.”

Een wc alsof je op de camping bent

Het café is de nostalgie zelve. Dat geldt echter niet voor het hele gebouw, de voormalige eigenaar heeft namelijk de wc gemoderniseerd. Dat zorgt wel voor verbaasde blikken van de klanten: “Als je dit café ziet, is het ouderwets en erg nostalgisch. Als je hier binnenkomt, is het net alsof je op de camping bent. Maar het is wel schoon, dat is wel belangrijk. Het was een zootje.”

Prins Hendrik

Café Het Oude Huis heeft niet voor niets de bijnaam ‘het oudste café in Apeldoorn’. Het café is 149 jaar oud, en heeft over deze jaren veel voeten over de oude, houten vloeren gehad. Ronald vertelt dat het café bekend stond als het café van Prins Hendrik. De man van koningin Wilhelmina kwam altijd via de naastgelegen Prinsengang het café op stelten zetten, en via die weg kon hij ook makkelijk weer weg glippen. Maar het café is nooit een feesttent geweest, en dat wil Ronald ook zo houden. “Dit is gewoon een café waar je rustig een borreltje kunt drinken. Ik heb de muziek heus wel eens hard staan, maar het moet niet zo zijn dat het een feestcafé wordt. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. We zien er ook allemaal netjes uit achter de bar, met een tenue. Klasse en stijl uitstralen, dat vind ik heel belangrijk.”

Familiezaak

Ronald is niet de enige Bouwmeester die in het café werkt. Hij heeft namelijk samen met zijn twee zonen de keuze gemaakt om het café over te nemen. “Mijn kinderen zeiden: ‘Papa, laten we dit doen. Laten we met zijn allen de schouders eronder zetten’. Dus dat is ook een reden geweest. Ik dacht, ik ben nu 56, als ik dan toch nog eens wat wil, laat ik dit dan doen.”

Als het aan hem ligt, blijft hij zelf niet nog tien jaar eigenaar van het café, maar kan hij met een aantal jaar lekker genieten van zijn pensioen. Hoe de toekomst van Café Het Oude Huis er dan uitziet? “Mijn jongste zoon helpt altijd op zaterdag. Misschien dat hij in de toekomst denkt ‘nou pap, ik vind dit heel erg leuk’ en staat hij over 40 jaar nog steeds achter de bar. Dan blijft het in de familie.”

Originele artikel: https://indebuurt.nl/apeldoorn/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/nieuwe-eigenaar-voor-het-oudste-cafe-van-apeldoorn-klasse-en-stijl-uitstralen-dat-vind-ik-heel-belangrijk~275418/